dimarts, 25 de març del 2014

Com fer un compostadorEs pot fer compost sense necessitat de cap recipient, com es feia antigament als femers, o com fan actualment per fer compost en grans quantitats. Així i tot, el més convenient quan tenim poc espai, i també per controlar millor el procés de compostatge, és utilitzar un recipient anomenat compostador o compostera.

De compostadors en trobarem de moltes formes i capacitats a les tendes especialitzades. A l’estudi Evaluación de diferentes modelos de compostadoresdomésticos, de la Universitat de Barcelona, es comparen els diferents models que hi ha al mercat. 

L'alternativa és fabricar el compostador nosaltres mateixos. Quins aspectes hem de tenir en compte abans de començar?

  • Hem d’evitar les pèrdues de temperatura i humitat. Per això, convé que tengui una coberta, que a la vegada protegirà el munt de les inclemències del temps.

  • El material ha de ser resistent, de forma que es pugui deixar a la intempèrie sense que es deteriori fàcilment i mantengui un cert aïllament tèrmic. Es pot utilitzar fusta, plàstic resistent, metall, fins i tot blocs o pedres. Podem utilitzar materials reciclats, com poden ser persianes velles o palets, que poden conformar la porta o tota l’estructura.

  • S’ha de garantir la ventilació, de forma que hi ha d’haver forats o escletxes a les parets del compostador. Les escletxes no han de ser massa grosses, per evitar l’entrada de rosegadors o moixos.

  • Pel que fa a la base, és millor si no en té i les restes estan en contacte directe amb la terra, ja que així afavorim l’entrada d’organismes descomponedors. En el cas de compostadors urbans o de vermicompostadors, sí que han de tenir una base.

  • Ha de ser fàcilment accessible per la part superior per poder dipositar les restes orgàniques, i ha de tenir un sistema per poder extreure el compost acabat per la part inferior o lateral. També pot ser interessant, per una millor comoditat a l’hora de manejar el compost, que es pugui desmuntar en un o més laterals.

  • La capacitat del compostador dependrà de la quantitat de residus compostables que generem: tallam la gespa?, tenim arbres i arbusts de fulla caduca?, com de gros és el nostre hort o jardí?, hi ha menjador a l’escola?, etc.
A partir d’aquí, el disseny i estètica que resulti dependrà de la nostra imaginació. A continuació teniu fotografies que vos poden servir d’inspiració.


Font: www.compostadores.com

Font: www.infojardin.com

Font: www.infojardin.com

Font: www.infojardin.com

Font: http://blogdelaelena.blogspot.com.es

Font: http://jardineriaparatodos-susana.blogspot.com.es

Font: http://blogdelaelena.blogspot.com.es

Font: www.motherearthliving.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!