Tenint en compte les hores que passam al centre educatiu i que necessitam ingerir una mitjana de dos litres de líquid diaris, infants i adults haurem de tenir begudes a la nostra disposició. En el dia a dia i també a l'hora de fer celebracions o donar premis, en lloc de fomentar els refrescs edulcorats i les begudes estimulants, procurarem proporcionar begudes saludables, que alhora poden ser molt bones i també acostumam el paladar a sabors diferents.
Per Shawn |
Sucs i batuts
Els sucs i batuts naturals són una excel·lent forma de consumir vegetals crus. Són fàcils de fer, molt bons i carregats de nutrients fàcilment absorbibles pel cos.Els sucs són el resultat de l’extracció per pressió dels líquids que contenen fruites o altres vegetals. Els liquats són també sucs però que s’han extret amb una liquadora (o extractor de sucs), que el que fa és triturar i separar el líquid de la polpa, pell i llavors.
Per la seva banda, els batuts s’obtenen simplement triturant verdures i fruites, per la qual cosa la beguda resultant conté tota la fibra.
Els sucs verds o batuts verds, que tan de moda s’han posat, inclouen sempre un vegetal de fulla verda.
Els sucs industrials o envasats, a més de contenir gran quantitat de sucres i additius, han perdut part de les propietats que obtenim amb fruites i verdures fresques, i més si fossin del nostre hort! Per tant, apostem per fer sucs i batuts naturals a l’escola.
Per fer un suc o un batut, necessitarem una liquadora o una batedora i vegetals frescos (gairebé qualsevol serveix!) que prèviament rentarem. Opcionalment podem passar-lo per un colador, i si volem fer-lo més lleuger, incorporar aigua o gel. No necessitam incorporar sucre, amb la dolçor de les fruites és suficient.
- De fruita podem posar-ne qualsevol del temps: poma, pera, raïm, taronja, plàtan, magrana, pruna, albercoc, síndria, meló, fraula/maduixa, nabius, pinya, papaia, kiwi, mango, etc. També s’hi pot posar fruita seca (panses, dàtils...) que aporten un extra de dolçor.
- Com a vegetals de fulla verda: enciam, escarola, espinac, bleda, julivert, col arrissada, herba de canonges, ruca, fulles de pastanagó, fulles de remolatxa...
- Altres vegetals (opcional): pastanagó, tomàtiga, remolatxa, cogombre, api, ravenet, bròquil, carxofa...
- Greixos saludables: alvocat i fruits secs (anous, ametlles, avellanes, coco rallat, llavors de lli, llavors de sèsam o tahina, llavors de xia...).
- Extres: els més comuns són el gingebre, el cacau en pols pur, la canyella, el suc de llimona, la menta, l’alfabeguera i altres herbes aromàtiques.
- Fins i tot s’hi poden posar herbes silvestres que trobarem fàcilment a l’hort: verdolaga, borratja, fonoll... Vegeu-ne més a Sucs verds silvestres del blog Gastronomia Salvatge i Cuina Silvestre.
No és necessari mesclar molts d’ingredients diferents. Aquí teniu alguns exemples de recepta, tot i que n'hi ha milers a llibres, revistes i a la xarxa.
Hi ha escoles que ens mostren les seves experiències amb els batuts verds. Per exemple, a l'Escola Verd de Girona veim com fa poc varen fer a classe un suc de poma, raïm, cogombre i pastanagó.
A l'escola d'educació especial Taiga de Barcelona han fet ja dues receptes: una amb poma, api, kiwi, plàtan, enciam i bledes, i una altra amb bledes, pastanaga, plàtan, taronja i altres condiments.
Als batuts també se'ls anomena smoothies, però alerta perquè els smoothies comercials solen anar plens de sucre. També solen contenir iogurt, llet o llets vegetals en lloc d'aigua, per donar-los una consistència més cremosa. En aquest blog ens parlen de la recepta ideal d'un smoothie verd i aquest altre està dedicat a receptes senzilles d'smoothies.
Una precaució amb els sucs i batuts: la sensació d'estar plens no arriba tan aviat com si consumissim els mateixos vegetals en estat sòlid. Per tant, s'aconsella beure'ls lentament, i també anar variant els ingredients.
Aigua i aigües aromatitzades
Sens dubte, el millor per calmar la set és l’aigua, i sense tenir set que se n'ha de beure. Però ja sabem que hi ha persones que no els agrada beure aigua tota sola. Una alternativa saludable per aquells paladars acostumats a les begudes efervescents és l’aigua amb gas o sifó, però no la confonguem amb la gasosa o els refrescs que són aigua carbonatada amb edulcorants i aromes.
Per Lindsey |
Com ho feim? A una gerra posam fruites trossejades i un poc esclafades perquè desprenguin millor els sucs. Afegim herbes aromàtiques lleugerament xafades al morter. Finalment, omplim amb aigua. Deixam en fresc un parell d'hores, i a l'hora de prendre-la hi afegim gel. Dins la gelera aguantarà dos o tres dies. Algunes idees: magrana+llimona+menta, fraules+alfabeguera ... Cercau-ne per internet, trobareu moltes receptes, com per exemple les de Mejor con Salud.
Per Shari's Berries |
Teniu excedent de fruita al vostre hort? Vos han duit una caixa de llimones i no sabeu què fer-ne? Podeu fer-ne suc i congelar-lo dins motlles per a glaçons. Un tassó d'aigua amb un glaçó de llimona o taronja és agradable i divertit.
Com a variant hi ha els granissats, però necessitarem una màquina per fer-ne.
Infusions
Per M0ndchain |
Els infants no solen prendre infusions de forma habitual, però és bo provar coses noves, i si un dia han de prendre una tisana de camamil·la, no els resulti una cosa estranya. Les infusions no tenen per què tenir mal gust, però per fer-les més agradables se'ls pot afegir mel o algun edulcorant natural.
Poden prendre infusions els nens? En aquest blog ens animen a fer-ho.
Al blog En torno al huerto ens expliquen les plantes aromàtiques que tenen a l’hort escolar, moltes de les quals es poden prendre en infusió: herba lluïsa, camamil·la, romaní, sàlvia, menta,valeriana...
Llet
La llet ha estat una beguda que tradicionalment s'ha donat als infants en edat de créixer, pel seu elevat contingut en nutrients i en calci. Però la recerca científica apunta de cada vegada més als efectes perjudicials per a la salut de la llet d'origen animal (excepte la humana), sense comptar les creixents intoleràncies i al·lèrgies a la lactosa (vegeu-ne un article amb les corresponents referències al web de Physicians Committee for Responsible Medicine, resumit en espanyol a Ecoportal).
Llet sí o no? És un tema controvertit. Mentrestant podem experimentar amb les llets vegetals, que estrictament no es poden dir llets, sinó que en diríem beguda d'arròs, beguda de civada, beguda d'ametla o beguda de soja, que són les més comunes, i també l'orxata. Es poden trobar receptes fàcilment, i tot i que el procés no és complicat, requereixen temps. També n'hi ha a les botigues a preus raonables (alerta a les que duen additius!).
És freqüent a l'època nadalenca fer una xocolatada per a grans i petits. Per què no l'aprofitam per fer una beguda súper bona i sense remordiments? En lloc d'usar els preparats ensucrats, us proposam aquesta recepta de xocolata calenta (per a 4-5 persones): posam un litre de llet vegetal al foc, afegim 3-6 cullerades de mel (o qualsevol endolcidor natural), i mentre anam remenant amb unes varetes, afegim a poc a poc cacau en pols pur i farina de garrova, 3-4 cullerades de cada fins que comença a tornar espès. (La farina de garrova és menys amarga que el cacau i fa espessir). Seguim remenant fins que comença a bullir. Afegim un polsim de canyella i ja està llest per beure.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies!