divendres, 15 de maig del 2015

Volem marietes a l'hort

De Lljosemll. Ñciclopedia.
Com molts sabeu, les marietes són uns insectes beneficiosos per a l'hort. Explicarem breument el motiu, i com podem afavorir la presència de marietes al nostre hort.

Per què ens interessen les marietes?

Les marietes, també anomenades poriols, són grans depredadores de pugons. Els pugons (o polls, o àfids) són uns insectes petits que xuclen la saba a molts tipus de plantes, especialment a les parts més tendres.

Un aspecte curiós dels pugons és que, com a conseqüència del que mengen, excreten una melassa, que és molt preuada per les formigues. Per això, a les plantes afectades amb pugó, és fàcil observar-hi formigues que van a la recerca d'aquesta melassa, i fins i tot mouen i protegeixen els pugons. Les formigues i els pugons tenen una relació semblant a un pastor que guarda i muny les seves cabres.

Pugons i formiga.
Foto: Stuart Williams. Creative Commons

Gairebé totes les plantes de l'hort, cítrics, ornamentals, etc. són susceptibles de ser atacades per pugons. Si la planta té molt de pugó, segurament no morirà però es debilitarà i no anirà tan bona com voldríem. Per mantenir a ratlla el pugó al nostre hort, podem utilitzar un dels mètodes més naturals, que és la lluita biològica amb un depredador natural: la marieta.

Les marietes són uns petits escarabats arrodonits. L'espècie més comuna és la Coccinella septempunctata, de color vermell amb punts negres. Són totalment inofensives per als humans però grans depredadores de pugons. La larva del poriol, allargada, de color gris amb punts grocs, és encara més voraç que l'adult.

Poriol a la caça de polls.
Foto: Harold Lloyd. Creative Commons.
Larva de marieta menjant-se un àfid.
Foto: Sanjay Acharya. Creative Commons.No s'han de confondre les marietes amb altres escarabats petits que podem trobar a l'hort, alguns d'ells perjudicials, com aquests:

Lachnaia sexpunctata. No és una marieta.
S'alimenta de plantes i pot ser perjudicial.

Foto: Alvesgaspar. Creative Commons.
Leptinotarsa decemlineata. Una plaga de la patatera.
Foto: Scott Bauer. Creative Commons.Què podem fer per tenir poriols a l'hort?

Per tenir marietes al nostre hort, convé que hi hagi vegetació silvestre, encara que sigui només a les voreres de l'hort. A les plantes silvestres es refugiaran poriols i tota casta d'animalons, que contribuiran a tenir el sistema més equilibrat.

Si volem marietes, un aspecte imprescindible és no fumigar, ni l'hort ni prop d'ell.

En el cas que tenguem una plaga de pugó prou important com per aplicar insecticida, donem preferència als productes ecològics: un bon remei és el sabó potàssic o sabó fluix. Trobareu moltes receptes a la xarxa, però el més habitual és diluir una cullerada de sabó fluix per un litre d'aigua teba, amb una cullerada d'alcohol (per disminuir la tensió superficial). Aplicam la mescla amb polvoritzador sobre les parts afectades de la planta, evitant les hores de més sol. És efectiu per polls, aranya roja, cotonet... i altres insectes de cutícula fina.

Una idea original per afavorir les marietes a l'hort, és construir-los una caseta. Sí, sí, una caseta per a poriols. En aquest vídeo de La huertina de Toni veureu com es fa per construir-la. I en aquest altre vídeocom instal·lar-la. Una altra opció que s'ha posat de moda és fer cria de marietes, per després amollar-les a l'hort. Fins i tot hi ha empreses que venen material per a cria de marietes! A un hort ecològic, normalment no serà necessari introduir marietes, apareixeran de forma natural, especialment si hi ha poll. Però si volem fer l'experiment amb alumnes, consultau aquestes webs que us donaran idees. No sembla complicat, si ho provau, contau-nos com ha anat!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!