dilluns, 17 d’octubre del 2016

La contaminació lumínica: donem-la a conèixer

Una de les formes de contaminació d'origen físic és la contaminació lumínica, que es produeix quan hi ha un excés d'il·luminació artificial cap a l'atmosfera.

Hi ha molt poca conscienciació ciutadana dels perjudicis que té aquesta contaminació: excés de consum elèctric, intrusió lumínica a les llars, alteració del descans nocturn, inseguretat vial, dificultats en el tràfic aeri i marítim, desorientació i canvis de comportament d'animals, modificació de la fotosíntesi i dels cicles a les plantes, degradació del paisatge nocturn i dificultat per a l'observació dels astres...

NASA Earth Observatory/NOAA NGDC
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=79765
Avui ens feim ressò d'algunes iniciatives per conscienciar d'aquest problema, i animam a introduir el tema a les aules.

Associació Cel Fosc. Tot i que la pàgina fa temps que no s'actualitza, conté articles, vídeos, monogràfics i imatges útils sobre la contaminació lumínica.

Explicació de la contaminació lumínica per part del Grup d'Estudis Astronòmics.

El projecte Cities at night de la Universidad Complutense de Madrid i col·laboradors, recull milers de fotografies preses des de l'Estació Espacial internacional. Aquestes imatges i mesures de llum emesa mostren els llocs amb major contaminació lumínica. Es tracta alhora d'un projecte de ciència ciutadana, en què la gent ajuda a identificar els llocs que apareixen a les fotografies amb la intenció de crear un mapa de fotografies nocturnes.

International Dark-Sky Association. Conté un apartat de recursos per a educadors (en anglès).

Al blog NeoFronteras expliquen la recent publicació de l'atles d'il·luminació artificial del cel nocturn (article científic en anglès a Science Advances).

Finalment, per als més petits que temen la foscor, el conte "Encender la noche" de Ray Bradbury, que ens mostra que quan pitjam l'interruptor no apagam la llum, sinó que encenem la nit i les estrelles.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!