Gràcies a la Conselleria d'Educació i Universitat, a través del Servei d'Innovació Educativa, pogueren assistir els representants de 4 centres educatius per explicar les seves experiències ambientals. Margalida Santandreu, del CC Sant Josep Obrer de Palma; Margalida Soler, de l'IES Felanitx; Margalida Puigserver, de l'IES Manacor i M. Isabel Reyes de l'EI ses Païsses de Sant Antoni de Portmany, juntament amb en Francesc Bennàssar, coordinador del Programa de Centres Ecoambientals, foren presents en aquesta edició que per tercer any consecutiu congregà a la seu del Centro Nacional d'Educación Ambiental docents encarregats de projectes educatius ambientals i tècnics de diferents administracions que desenvolupen programes d'educació ambiental. Us adjuntam les presentacions de les experiències que varen explicar i que despertaren, totes elles, un gran interès.
- EI Ses Païsses: Nuestro rincón ambiental
- IES Manacor: Feria de Medio Ambiente
- CC Sant Josep Obrer: Las 3 Rs i la movilidad en el Sant Josep Obrer
- IES Felanitx: Experiencias de fomento de la movilidad sostenible
Cal esmentar que el CEIP els Molins de s'Arracó (Andratx) també havia estat seleccionat per ser-hi present però en el darrer moment no va ser possible la seva presència.
Participaren al Simposi una vuitantena de docents provinents de centres educatius d'Andalusia, Catalunya, País Basc, Madrid, Albacete, Palència, La Rioja i les illes Canàries, que en tres espais diferents de comunicació exposaven alhora les seves experiències ambientals.
El programa del Simposi inclogué la conferència inaugural titulada Modelo de Educación Ambiental ajustado al colapso y al incremento de la resiliencia de la población del professor Jose Eduardo García Díaz (Universidad de Sevilla). També inclogué la ponència impartida per Roser Batlle, de la Red Española de Aprendizaje-Servicio, titulada Aprendizaje-servicio: orientar el talento hacia el compromiso ambiental, que serví de presentació a 4 pràctiques d'èxit fetes amb aquesta metodologia. Les pràctiques d'aprenentatge-servei que es pogueren conèixer foren:
- Geobiografias de la Ametlla de Mar, de Fermí Santamaría Cortés, Institut Mare de Déu de la Candelera (XESC Catalunya).
- Apoyo a los huertos escolares y urbanos de Fuerteventura de Pedro César González Cabrera, IES Gran Tarajal (Redecos Canarias).
- El Jabón de Marchena de Antonio Mérida García, CEIP Juan XXIII, i Antonio Morente López, CEIP Padre Marchena, (Marchena, Sevilla, Red Andaluza de Ecoescuelas).
- Ambientalismo mi centro, Juan Ignacio Cubero Pérez, IES Los Castillos de Alcorcón (Escuelas Sostenibles, Comunidad de Madrid).
Hi hagué un mercat d'intercanvi on es posaren en contacte docents amb la voluntat de construir projectes compartits entre diferents xarxes, i es feren de diferents tallers per als tècnics i docents assistents, que foren:
- Pensamiento crítico en educación ambiental: reflexiones sobre nuestras prácticas, Adolfo Agúndez Rodríguez (Universidad de Sherbrooke, Quebec).
- 99 preguntas y 99 experiencias para vivir en un Mundo Justo y Sostenible, Gabriel Latorre Díaz (CEHS, La Rioja).
- Realmente, ¿hacemos educación ambiental?, Margarida Feliú Portabella (XESC Catalunya).
- Realidad virtual, cambio climático y educación ambiental, Catalina Navarro Guillermo (CEIP San Agustín de Casas Ibáñez , Albacete).
I finalment, algunes imatges d'aquests dies que serviren per compartir i agafar idees per a l'educació ambiental de les nostres illes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies!