dilluns, 14 de març del 2016

II Trobada de coordinadors ambientals d’Eivissa i Formentera

El  dimecres 9 de març, el Programa de Centres Ecoambientals va organitzar la II Trobada de coordinadors ambientals d’Eivissa i Formentera a l’IES Algarb. En aquesta ocasió la temàtica de la trobada va ser Compostatge i hort als centres educatius.

Aquesta jornada va reunir una bona representació dels centres pitiüsos que participen enguany al Programa, en total 32 docents responsables d’horts escolars i coordinadors ambientals.

Els objectius que es plantejaren foren:
  • Oferir un punt de trobada

Els coordinadors ambientals d'Eivissa i Formentera es varen poder conèixer i saber d’altres centres que també tenen en marxa un projecte ambiental que, entre d’altres, inclou l’hort escolar i el compostatge.

  • Aprendre de manera pràctica el procés de compostatge


Juan José Torres, d’Amics de la Terra, va realitzar un taller de compostatge. Aquest es va iniciar amb una part teòrica: el procés de descomposició de la matèria orgànica, els materials i eines necessàries, les passes del procés i els seus avantatges ambientals.

La part pràctica va consistir en una demostració del començament del procés de compostatge, com omplir el compostador i el seu seguiment.


Va ser una activitat molt interactiva ja que els docents aprofitaven per plantejar tots els dubtes de seguiment i d’inici del procés de compostatge als seus centres.

  • Conèixer els remeis naturals i ecològics aplicables a l’hort escolar

Raquel González, tècnica del Grup d’Acció Local Leader del Departament d’Agricultura del Consell d’Eivissa, va explicar una sèrie d’estratègies i remeis naturals per fer front a les amenaces de plagues, fongs, etc. que poden aparèixer als horts escolars. Disposar d’una especialista va animar els docents a plantejar els dubtes sobre les problemàtiques actuals als horts escolars. A més, la tècnica els va oferir un recull de referències bibliogràfiques molt pràctiques que els ajudarà a identificar i resoldre problemes als seus horts.


  • Intercanviar experiències dels treballs als horts escolars

Derivat de l’elevada representació de centres i amb l’objectiu que tots els assistents expliquessin la seva experiència, cada docent va emplenar un document amb uns ítems concrets respecte a la feina d’hort escolar al seu centre: metodologia, nivells educatius implicats, freqüència de visites, interrelació amb altres àrees, material didàctic, activitats complementàries relacionades, destinataris de la producció, dificultats, beneficis i col·laboracions.

Amb tota aquesta informació s’elaborarà un document de síntesi, que s’enviarà als centres, per tal de tenir un recull de totes les estratègies i experiències de feina als horts escolars dels centres assistents.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!