Quan va sorgir la campanya Mobilitza’t per la selva de la Fundació Jane Goodall Espanya, varen ser moltes les escoles que s’hi varen adherir amb la recollida i enviament de mòbils. Sembla que aquesta iniciativa ha quedat un poc aturada, doncs no coneixem centres que encara la duguin a terme. Des d’aquí volem animar-vos a continuar amb la recollida de mòbils, ja que Mobilitza't per la selva encara està vigent, i la demanda de mòbils no s’ha aturat de créixer. A més, hi ha altres ONG que recapten mòbils per a campanyes solidàries, entre ellesOxfam Intermon o Amnistia Internacional.
Els objectius d’aquestes campanyes són:
La reutilització i la reducció de la demanda d’uns materials l’extracció dels quals té un elevat impacte social i ambiental.
El reciclatge de components útils i tractament adequat dels residus tòxics, per evitar que acabin contaminant el medi.
Amb els doblers recaptats, el finançament de campanyes socials i ambientals al Congo, país d’on s’extreuen moltes de les matèries primeres necessàries per a fabricar telèfons mòbils i tauletes.
En aquest vídeo de La2 del 2011 explicaven el problema de l'extracció del coltan al Congo i el paper de la Fundació Jane Goodall: ONG: el coltán, causa de guerra en la R.D del Congo.
En aquest altre vídeo de TV3 ens conten com a les zones d’extracció no militaritzades no ho passen gaire millor: Minerals de sang. Viatge al punt zero de la tecnología.
Dins el preu de compra d’un mòbil, està inclosa una taxa per al seu reciclatge. Els fabricants estan obligats a garantir aquest procés, i per això financen associacions o empreses que duen a terme la separació dels components dels mòbils i els destinen al reciclatge. Quan compram un mòbil nou, podem deixar el vell al mateix punt de venda, o dur-lo a la deixalleria del nostre ajuntament. D’aquesta forma, es farà arribar l’aparell a un gestor de residus autoritzat, que a Balears és Tragamóvil. Una altra opció per desfer-nos dels mòbils vells és, com hem dit, donar-los a una ONG o vendre’ls per internet. En aquest cas, és probable que es duguin a un gestor de residus a l’estranger, depèn de cada cas. Les empreses o entitats de separació, el primer que fan és separar els mòbils que es poden reutilitzar, i per altra banda els que no es poden arreglar. D’aquests últims, se separen els components i es reciclen. Segons dades de Tragamovil, es poden reciclar fins al 90% dels components d’un mòbil. Val la pena!
El proper 4 de maig tendrà lloc la Jornada d'intercanvi d'experiències ambientals 2017 en el marc del Programa de Centres Ecoambientals.
El programa de la jornada és el següent:
09,00 h Recepció i presentació de la jornada.
09,30 h El nostre hort. Vine a peu a l'escola. CEIP Eleonor Bosch.
09,50 h Taller de suport. Aspecte social. IES Puig de Sa Font.
10,10 h L'Ecoaula. IES Santa Maria d'Eivissa.
10,30 h El nostre racó ambiental. EI Ses Païsses.
10,50 h Les tres erres al CEIP Balansat. CEIP Balansat.
11,30 h Descans-Berenar.
12,00 h Implantació d'un sistema de gestió ambiental. CIFP Joan Taix.
12,45 h Fem educació vers la sostenibilitat, ergo som competents? Paula Pérez Carrillo.
13,45 h El Comitè ambiental local: participació i treball en xarxa. Lara Sancho.
16,00 a 19,00 h Tallers sobre les següents temàtiques: boscos, hort escolar, residus, aigua i energia.
Tendrà lloc al CEP de Palma, amb videoconferència amb els CEP de Menorca, Eivissa i Formentera. Els docents que assisteixin com a mínim al 85% de la jornada, tendran el reconeixement de 8 hores de formació. Per inscriure's hi ha temps fins dimecres 5 d'abril, a través del Portal del personal, a la pestanya "D.G. DE F. PROFESSIONAL I F. DEL PROFESSORAT". La llista d'admesos provisional es publicarà dia 7 d'abril. En cas que les sol·licituds superin el nombre de places, els criteris de selecció, per ordre, són els següents:
Coordinadors del Programa de Centres Ecoambientals.
Mestres dels Camps d'Aprenentatge.
Membres de les comissions ambientals del programa.
Professors dels centres que participen al programa.