dimecres, 12 d’abril del 2017

Campanyes de reciclatge de mòbils

Quan va sorgir la campanya Mobilitza’t per la selva de la Fundació Jane Goodall Espanya, varen ser moltes les escoles que s’hi varen adherir amb la recollida i enviament de mòbils. Sembla que aquesta iniciativa ha quedat un poc aturada, doncs no coneixem centres que encara la duguin a terme.

Des d’aquí volem animar-vos a continuar amb la recollida de mòbils, ja que Mobilitza't per la selva encara està vigent, i la demanda de mòbils no s’ha aturat de créixer. A més, hi ha altres ONG que recapten mòbils per a campanyes solidàries, entre elles Oxfam Intermon o Amnistia Internacional


Els objectius d’aquestes campanyes són:
  • La reutilització i la reducció de la demanda d’uns materials l’extracció dels quals té un elevat impacte social i ambiental.
  • El reciclatge de components útils i tractament adequat dels residus tòxics, per evitar que acabin contaminant el medi.
  • Amb els doblers recaptats, el finançament de campanyes socials i ambientals al Congo, país d’on s’extreuen moltes de les matèries primeres necessàries per a fabricar telèfons mòbils i tauletes.
En aquest vídeo de La2 del 2011 explicaven el problema de l'extracció del coltan al Congo i el paper de la Fundació Jane Goodall: ONG: el coltán, causa de guerra en la R.D del Congo.





En aquest altre vídeo de TV3 ens conten com a les zones d’extracció no militaritzades no ho passen gaire millor: Minerals de sang. Viatge al punt zero de la tecnología.

Viatge al punt zero de la tecnologia (TV3) from Parellada - Reporting Africa on Vimeo.



El reciclatge de mòbils i tauletes:

Dins el preu de compra d’un mòbil, està inclosa una taxa per al seu reciclatge. Els fabricants estan obligats a garantir aquest procés, i per això financen associacions o empreses que duen a terme la separació dels components dels mòbils i els destinen al reciclatge. Quan compram un mòbil nou, podem deixar el vell al mateix punt de venda, o dur-lo a la deixalleria del nostre ajuntament. D’aquesta forma, es farà arribar l’aparell a un gestor de residus autoritzat, que a Balears és Tragamóvil.

Una altra opció per desfer-nos dels mòbils vells és, com hem dit, donar-los a una ONG o vendre’ls per internet. En aquest cas, és probable que es duguin a un gestor de residus a l’estranger, depèn de cada cas.

Les empreses o entitats de separació, el primer que fan és separar els mòbils que es poden reutilitzar, i per altra banda els que no es poden arreglar. D’aquests últims, se separen els components i es reciclen. Segons dades de Tragamovil, es poden reciclar fins al 90% dels components d’un mòbil. Val la pena!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!