dijous, 8 de març del 2012

Sagrat Cor: un any treballant pels boscos de Mallorca

Encetam el bloc mostrant la gran feina feta al col·legi Sagrat Cor de Palma en favor dels nostres boscos:

L'any 2011 va ser declarat per l'ONU com a l'Any Internacional dels Boscos. En el col·legi Sagrat Cor ho hem volgut commemorar amb la realització d'un ample ventall d'activitats, organitzades des de la Comissió Ambiental del centre, amb l'objectiu de conscienciar tota la comunitat educativa de la importància de preservar-los i d'estimar-los. El nostre lema ha estat: "Sembram un bosc, defensam la vida", però la gravetat dels incendis forestals del passat estiu va fer que també adoptàssim com a nostre el lema de la campanya anti-incendis forestals: "No als incendis forestals, ni 1 foc al bosc" per a aquest curs.

Les activitats varen començar el 25 de gener de 2011, quan tota l’escola (1.037 alumnes amb tot el professorat) es desplaçaren a la finca pública de Son Real (Santa Margalida) per realitzar una gran repoblació forestal on sembraren uns 5.000 arbres i arbusts a diverses zones de la finca que havien patit incendis o que estaven degradades. Entre tots sembràrem alzines, pi i diverses espècies d'arbustives, cada cicle a una zona diferent.

Un mes més tard, pel febrer, vàrem voler que quedàs constància als jardins de l'escola de la celebració de l'any. Per això, un alumne representant de cada nivell participà en la sembra d'un fleix que hem anat cuidant i que s'ha convertit en un símbol de conservació.

Continuàrem les activitats programades organitzant una campanya de custòdia. Repartírem a cada alumne un arbre perquè se l'enduguessin a casa i en tenguessin cura fins a la tardor. Els alumnes d'educació infantil s'endugueren un ullastre, els de primària, una alzina, i els d'ESO un pi. Per tal de fer-ne el seguiment, creàrem a la web del centre un àlbum de fotos on anàrem penjant les imatges que els alumnes ens enviaven de com estava el seu arbre.
Ja en el present curs, a la tardor 2011 - hivern 2012 hem realitzat la darrera activitat. Per cicles ens hem traslladat a diversos indrets de Mallorca per sembrar els arbres custodiats a casa i d'altres de nous aportats pel Centre Forestal de les Illes Balears. Els alumnes de 1r i 2n d'ESO han repoblat d'alzines la finca de Son Moragues (Valldemossa); els de 1r i 2n d'EP sembraren arbusts a la finca de Galatzó (Calvià); els de 5è i 6è d'EP repoblaren amb pi la finca de Sa Duaia (Artà) i visitaren el bosc del coll d'Artà cremat en un dels incendis de l'estiu; els d'infantil, ajudats pels de 3r d'ESO en una activitat cooperativa, sembraren alzines a la finca de Menut (Escorca) i, finalment el passat 22 de febrer, els alumnes de 3r i 4t d'EP tornaren a la finca de Menut per realitzar una altra repoblació, en aquest cas d'arbustives. En total, més d'un milenar d'arbres i arbusts en aquesta segona repoblació.
 
Totes aquestes activitats han servit perquè estimem un poc més la natura en general i els boscos en particular. D'aquest programa ambiental n'hem tret molts valors positius, però també el compromís com a centre que a cada curs a partir d'ara, al menys un nivell participarà en una repoblació forestal. 
 
Totes aquestes activitats no s'haguessin pogut realitzar sense la implicació de tota la comunitat educativa (alumnat, claustre, direcció, titularitat i APIMA) i sense la gran col·laboració dels mitjans humans de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori (Centre Forestal de les Illes Balears -CEFOR-, Xarxa Forestal de les Illes Balears, Institut Balear de la Natura -IBANAT-, Serveis Forestals i Agents de Medi Ambient). En alguna de les activitats també hem comtat amb la participació dels ajuntaments de Santa Margalida i Calvià, policies locals de Palma i de Santa Margalida, Guàrdia Civil i a tot el personal de les finques públiques de Menut, Son Real i Calvià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!