dilluns, 20 d’agost del 2012

Dormir bé per no perdre l'olfacte ni alterar-nos?El mite que el cervell adult no produeix noves neurones fa uns anys que s'ha esbucat, però hi ha encara molt poca recerca sobre el destí d'aquestes noves cè·lules cerebrals. Un estudi tot just publicat a la revista PLoS ONE obre tot un ventall de qüestions interessants sobre el ritme de vida.

Els ratolins de l'espècie Peromyscus leucopus, com altres rossegadors menuts, presenten variacions estacionals en el seu volum cerebral. Al laboratori, s'exposaren mascles d'aquesta espècie a règims d'il·luminació que correspondrien a dies llargs o bé a dies curts. Al cap de deu o quinze setmanes, els ratolins que havien estat sotmesos a dies curts presentaven un increment en la neurogènesi a la zona del bulb olfactiu que governa la capacitat d'ensumar substàncies oloroses solubles en aigua. A més, responien ràpidament a noves olors en l'aigua, com és l'orina d'individus de la mateixa espècie. És a dir, que el fotoperíode afecta la capacitat del cervell per detectar olors, i això al seu torn afecta el comportament dels ratolins.

Tal vegada som molt lluny dels ratolins de potes blanques, però és interessant el lligam entre fotoperíode i base neurològica del comportament. El nostre ritme de vida, alterat per la intensitat i omnipresència de lluminàries artificials, podria alterar les bases cerebrals de la nostra capacitat olfactiva?

No sembla impossible. De fet, cada vegada hi ha més evidències del paper que juga l'olfacte en el comportament humà. Subtil i ignorat, l'olfacte ens fa triar coses o persones sense que en siguem gaire conscients... I si l'alteram amb un ritme de vida alterat?

De moment, sembla més recomanable encara intentar seguir un ritme de vida saludable, és a dir, més d'acord amb els ritmes de la natura que ens envolta i de la qual no podem escapar.


L'article original (en anglès) el trobareu a:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0042743

1 comentari:

Gràcies!