divendres, 13 de juny del 2014

El cabal d’aigua del grifó

Obrim el grifó i ens surt tota l’aigua neta que volem... sembla que l’aigua potable sigui un recurs il·limitat i fàcil d’obtenir per a tothom. Sabem que no és així, però com ho transmetem a la comunitat educativa? Un lloc per on començar és per les nostres pròpies aixetes.

Calcular el cabal dels grifons

Per saber si tenim grifons malbaratadors d’aigua, hem de calcular el seu cabal. Només necessitarem un recipient gros calibrat que ens permeti mesurar volums, i un rellotge o cronòmetre.


 • Col·locarem un recipient baix el grifó.
 • Obrirem el grifó al màxim, i al mateix temps accionarem el cronòmetre.
 • Al cap de 10 segons, aturarem el grifó. (Si ho mesuram amb més temps, el càlcul serà més precís, però també emprarem més aigua.
 • Mesuram el volum. Si el recipient que hem col·locat està calibrat, ho miram directament. Si per les mides n’hem hagut d’emprar un altre, ho abocarem al que sí està calibrat.
 • Per tenir una xifra més fiable, podem repetir el procés dues vegades més i fer la mitjana dels tres números.
 • Calculam el cabal. Multiplicam x 6 els litres que hàgim mesurat, i ja tenim els litres per minut.

*Atenció! L’aigua que hem tret, no la tirem per l’aigüera! Serà molt més profitós si l’empram per regar.

Una aixeta de lavabo o cuina no hauria de treure més de 12 litres d’aigua per minut. L’òptim és un consum inferior als 8 litres per minut.

Semàfors als grifons


Un cop hem calculat el cabal dels nostres grifons, podem col·locar etiquetes al seu costat per indicar com són d’estalviadors o malgastadors. Podem posar gomets de colors, o semàfors o altres indicatius visuals, acompanyats de frases o eslògans fets pels alumnes que recordin la importància de fer un ús racional de l'aigua.

Per exemple:

- Per a aixetes que tenen un cabal superior als 12 litres per minut. Aquesta aixeta raja més aigua del necessari. És necessari col·locar-hi un economitzador al més aviat possible. Mentrestant, si és possible desconnectau-lo, o recomanau fer-ne un ús mínim.

- Per a aixetes amb un cabal entre 8 i 12 litres per minut. Aquesta aixeta té un consum proper al màxim recomanat. Recomanau-ne d'altres de millors i, si no hi ha alternativa, fer-ne un ús moderat, i no obrir-la al màxim.

- Per a aixetes amb un cabal inferior als 8 litres per minut. Aquesta aixeta té un cabal adequat que proporciona confort i alhora permet estalviar aigua. Recomanau el seu ús, però recordau que l’aigua és un bé escàs i no hem de deixar rajar l’aigua ni un segon més del necessari.

Dispositius per estalviar aigua

A l'hora d'adquirir un nou grifó, en triarem un que no sigui malgastador d'aigua. N'hi ha que ja han estat dissenyats per fer un consum més racional de l'aigua, i incorporen reductors de cabal, per exemple disminuint el diàmetre de sortida, o impedint que el comandament es pugui obrir al màxim.

Les normes de qualitat de la Unió Europea estableixen uns cabals mínims a les aixetes molt superiors al que és necessari i al que s’hauria de permetre a països com el nostre, en què l’aigua és un bé escàs. A més, la legislació publicitària no regula aquest camp. Per això, no convé fiar-se de reclams publicitaris i etiquetatges "eco", ja que poden tenir un cabal similar o superior al dels grifons convencionals.

Els tipus de grifons que podem trobar són:

Grifons convencionals. Poden ser:
 • Amb roda. Tenen una peça de cautxú que obtura l’orifici de pas, i quan giram la roda es desplaça i obre o tanca el pas de l’aigua. N’hi sol haver un per a aigua freda i un per aigua calenta.
 • Amb monocomandament. Amb una sola palanca podem regular fàcilment tant l’obertura com la temperatura.
Si després de calcular el cabal d'aquestes aixetes, veim que tenen un consum excessiu, podem estalviar aigua incorporant-los un airejador, perlejador o difusor. Es tracta d'uns dispositius amb múltiples reixes que fan que s'incorpori aire al raig d'aigua i sembli més abundant, de manera que amb menys quantitat d'aigua s'aconsegueix el mateix confort, fins i tot amb pressions baixes.

S'enrosquen als brocs dels grifons, en el lloc del filtre normal. A l'hora d'adquirir-los hem de comprovar si la nostra aixeta té rosca interior (femella) o exterior (mascle). També s'ha de tenir en compte el diàmetre en el cas de models antics. Cal fer-ne un manteniment periòdic, per llevar la calç, com faríem amb un filtre normal. Són barats, fàcils de col·locar i proporcionen un estalvi d’aigua important.

Grifons estalviadors: estan pensats per a llocs públics en què hi ha risc que es deixin els grifons oberts. La seva instal·lació requereix el servei de professionals. Poden ser:
 • Grifons amb temporitzador. Tenen un polsador que deixa sortir l’aigua per un temps determinat i llavors es tanca automàticament.
 • Grifons amb detectors de presència amb infrarojos. Aquestes només ragen quan detecten la presència de les mans de l’usuari, sense botó ni palanca.
 • Grifons amb pedal o botó, en què l’aigua només flueix quan es manté pitjat el botó o el pedal.
Una passa cap a la sostenibilitat d'instal·lacions turístiques. Fundació Ràdio ECCA. 2006
Detectar grifons amb fuites

El degoteig d'un grifó representa el malbaratament d'uns 30 litres d'aigua al dia. Per evitar-ho, podem fer una revisió periòdica per detectar si hi ha alguna aixeta que perd aigua. No ens hem d'oblidar de les aixetes de l'exterior per a mànegues, o les de la cuina. Podem revisar també si hi ha fuites a les cisternes dels banys.

Després avisarem la persona competent perquè faci la reparació. El canvi de la peceta de cautxú i la neteja de calç acumulada són operacions senzilles i barates que sovint són suficients per arreglar el problema.
 

Més informació

Per acompanyar aquestes accions d’estalvi d’aigua a la nostra escola, cal realitzar accions de conscienciació entre alumnes i docents, a fi de desenvolupar hàbits duradors en el futur. A més de col·locar cartells amb avisos o consells vora els punts d’aigua, podeu trobar un ampli ventall de possibilitats en el quadern “L’ecoauditoria de l’aigua al teu centre educatiu”, de la Conselleria de Medi Ambient (disponible també en paper).

També trobareu més informació sobre els reductors de cabal d’aigua a la pàgina web de l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris).

El web de Agua Dulce, de la Fundación Ecología y Desarrollo, ofereix informació i assessoria en matèria d'eficiència en l'ús de l'aigua per a administracions públiques, indústries, centres educatius, hotels, hospitals, ciutadans, etc.

Ecologistes en Acció de Catalunya tenen una guia de mecanismes d'estalvi d'aigua.


  

1 comentari:

Gràcies!