divendres, 17 de juny del 2016

Per què hi ha aigua quan no plou

Avui, 17 de juny, es commemora el Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació. Farem la nostra petita contribució a l'acte donant a conèixer un vídeo del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) que es titula "Per què els rius porten aigua quan no plou?"



En aquest vídeo de 4 minuts s'explica la importància dels boscos en la regulació del cicle de l'aigua i en la conservació del substrat, i com els aqüífers permeten que puguem tenir aigua quan fa temps que no ha plogut.

A més, al seu blog expliquen: La regulació de la qualitat i la quantitat d’aigua que porten els rius és un dels serveis ecosistèmics més importants que ens ofereixen els boscos. Els diferents estrats de vegetació del bosc (arbres, arbustos i herbes) redueixen la velocitat amb la que les gotes de pluja impacten contra el sòl, i també la velocitat amb la que l’aigua corre per sobre del terra. Això augmenta la capacitat d’infiltració del sòl cap als aqüífers i en redueix l’erosió. Com a resultat, quan hi ha bosc, el risc d’inundació en episodis de pluges intenses és menor. A més, tot i que habitualment arriba menys aigua als rius, aquesta és de més bona qualitat.

Visitau també el lloc web del Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació: http://www.un.org/es/events/desertificationday/index.shtml 

 

2 comentaris:

Gràcies!